View more

Nieuws

Vijf tips om jouw kantoor winterproof te maken

Vanaf vandaag is de winter officieel gestart. Voor sommigen de favoriete tijd van het jaar, voor een heleboel mensen ook niet. Want de donkere dagen brengen naast minder daglicht ook vrieskou, gladde wegen en eventuele winterdepressies met zich mee. Ook op de werkvloer kan dit negatieve effecten hebben, waaronder meer verzuim en een algemeen lagere werknemerstevredenheid. Wij zouden Factor90 niet zijn als we onze trouwe lezer zouden voorzien van 5 tips om de wintermaanden op kantoor zo prettig mogelijk maken.

1. Effectieve isolatie

Misschien lijkt dit ietwat voor de hand liggend maar effectieve isolatie is natuurlijk essentieel om de wintermaanden leefbaar te houden. Ook scheelt dit natuurlijk in de energiekosten, die in deze tijd nogal kunnen oplopen afhankelijk van het type bedrijf dat er gerund wordt. Isoleren hoeft niet altijd een fortuin te kosten. Er is vaak al veel mogelijk met ogenschijnlijk kleine aanpassingen zoals tochtstrips, isolerende raamfolie en gordijnen.

Naast de basisprincipes van isolatie kunnen moderne kantoorruimtes profiteren van slimme technologische oplossingen. Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van intelligente thermostaten die de temperatuur aanpassen op basis van het aantal aanwezige personen. Dynamische wandpanelen met geïntegreerde isolatiematerialen bieden niet alleen esthetische voordelen maar dragen ook bij aan het handhaven van een comfortabele binnentemperatuur.

Ook kan het installeren van slimme glasoplossingen overwogen worden. Deze glazen panelen passen zich automatisch aan de weersomstandigheden aan, waardoor ze in de winter meer isolerend zijn en in de zomer juist zonnewarmte reflecteren. Bovendien kunnen zonwerende films op ramen helpen om de temperatuur te reguleren zonder het daglicht te verminderen. Investeer ook in duurzame isolatiematerialen, zoals gerecyclede vezels, om niet alleen het comfort te verbeteren maar ook de ecologische voetafdruk te verminderen!

2. Voldoende verlichting

De dagen zijn rond deze tijd op zijn kortst. Dit kan een gevoel van vermoeidheid en mogelijk een wat sombere sfeer met zich meebrengen doordat mensen minder worden blootgesteld aan natuurlijk licht. Denk er hierbij aan om voldoende verlichting en hierbinnen specifiek daglichtlampen te verzorgen in de werkomgeving. Dit zorgt voor een meer energieke sfeer. Denk bijvoorbeeld aan dynamische verlichtingssystemen die gedurende de dag de intensiteit en kleurtemperatuur aanpassen. Creëer speciale lichtzones voor verschillende activiteiten, zoals concentratiewerk of informele vergaderingen. Hierdoor wordt niet alleen de productiviteit verhoogd, maar het draagt ook bij aan het welzijn van de werknemers!

3. Winteronderhoud

Je kantoor goed bereikbaar houden is natuurlijk een must. Maar vergeet hierbij bijvoorbeeld niet om wat strooizout achter de hand te hebben. Zo verminder je de kans op glijpartijen bij aankomst, wat de kans op verzuim verder verlaagd.

4. Luchtvochtigheid beheersen

Doordat in de winter de verwarming vaak lang aanstaat, onttrekt dit een hoop vocht uit de lucht. Deze verminderde luchtvochtigheid kan geïrriteerde ogen en een droge huid tot gevolg hebben. Door luchtbevochtigers neer te zetten kan je dit tegengaan en de luchtvochtigheid op een comfortabele 30 tot 50% houden.

Een andere tip is om groen te integreren in je kantooromgeving, zoals planten die niet alleen de luchtvochtigheid reguleren maar ook bijdragen aan een gezonde atmosfeer!

5. Akoestische verbeteringen

In de wintermaanden kan het binnen vaak wat stiller zijn door gesloten ramen en deuren, waardoor geluiden meer impact hebben. Dit kan leiden tot een minder comfortabele werkomgeving. Overweeg daarom akoestische verbeteringen om de geluidskwaliteit te optimaliseren. Plaats bijvoorbeeld akoestische panelen aan de wanden of het plafond om ongewenst geluid te absorberen en de nagalm te verminderen. Ook het gebruik van tapijten en zachte materialen kan helpen om geluid te dempen en een aangename werkomgeving te creëren.

Een andere effectieve oplossing is het implementeren van flexibele werkplekken met scheidingswanden, zodat werknemers in rustige zones kunnen werken als ze behoefte hebben aan geconcentreerd werk. Het verbeteren van de akoestiek draagt niet alleen bij aan een comfortabelere werkomgeving, maar het kan ook de productiviteit verhogen en stress verminderen.

Door rekening te houden met de akoestiek in je kantoorruimte, zorg je ervoor dat werknemers zich beter kunnen concentreren en communiceren, wat essentieel is voor een positieve werksfeer, vooral tijdens de wintermaanden. Benieuwd naar hoe wij dat toepassen? Bekijk onder andere ons akoestiek project bij van der Weegen.

Bonustip: Warme dranken!

Er is niks lekkerder dan opwarmen met een koffie, thee of warme chocolademelk tijdens de wintermaanden. Maak het als werkgever toegankelijk en breid het assortiment hiervan misschien wat uit. Om gezelligheid te stimuleren is het belangrijk om hier echt meer een momentje van te maken in de winter.

Overweeg het plaatsen van gezellige zithoeken met comfortabele stoelen en zachte verlichting, waardoor werknemers worden aangemoedigd om even te ontspannen en sociale interactie te bevorderen.

Door deze kleine aanpassingen toe te voegen aan de basisrichtlijnen, transformeer je jouw kantoor niet alleen in een winterbestendige ruimte, maar ook in een inspirerende omgeving die de productiviteit en tevredenheid van werknemers verhoogt.