View more

Nieuws

Het belang van een goede akoestiek op kantoor

Akoestiek speelt een cruciale rol in de werkomgeving en kan aanzienlijke invloed hebben op de productiviteit, concentratie en het welzijn van werknemers in kantoorruimtes. Een slechte akoestiek kan zorgen voor ongewenste geluiden, echo’s, achtergrondruis en slechte spraakverstaanbaarheid. Dit kan leiden tot vermoeidheid, stress, verminderde concentratie en zelfs gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en gehoorbeschadiging. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen! Het is daarom dus van groot belang om de akoestiek in kantoorruimtes te optimaliseren. Een goede akoestiek kan bijdragen aan een comfortabele en productieve werkomgeving en kan de algehele tevredenheid en gezondheid van werknemers verbeteren. Bij Factor90 houden we altijd rekening met de akoestiek binnen een ruimte wanneer we bezig zijn met het ontwerp.

Oké, een goede akoestiek is dus van groot belang. Maar hoe regel ik dat dan?

Er zijn verschillende oplossingen om de akoestiek in een kantoor te verbeteren. Allereerst kun je met de inrichting van een kantoor al veel oplossen. Dit kan door het verminderen van harde oppervlakken en het plaatsen van meubels op strategische plekken. Op deze manier wordt de nagalm in een ruimte aanzienlijk verminderd. Een andere simpele oplossing is het plaatsen van planten. Naast dat planten goed zijn voor de luchtkwaliteit, absorberen deze ook geluidsgolven en kunnen daarmee helpen om de nagalm in een ruimte te verminderen.

Bij grote kantoorpanden, is het met alleen het plaatsen van mooie planten en een leuk interieur alleen vaak nog niet opgelost. Als dit het geval is, gaan we kijken naar andere akoestische oplossingen, speciaal ontworpen voor een verbeterde geluidskwaliteit. Zo kiezen we er vaak voor om scheidingswanden tussen werkstations te plaatsen. Op deze manier worden de werkstations van elkaar gescheiden, waardoor het geluidsniveau in de ruimte wordt verminderd. Voor werkplekken waar spraakverstaanbaarheid van belang is, zoals bij telefonische gesprekken, kunnen akoestische schermen worden geplaatst. Deze schermen verminderen het geluid dat van de ene werkplek naar de andere wordt overgedragen.

De meest effectieve manier om de akoestiek in een kantoor te verbeteren is door het gebruik van geluidsabsorberende materialen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van akoestische panelen op de wanden en het plafond, het leggen van tapijt op de vloer en het gebruik van stoffering op meubels. Deze materialen helpen om de geluidsgolven te absorberen, waardoor ongewenste nagalm wordt verminderd.

Het is altijd belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften van de ruimte en de werkzaamheden die er plaatsvinden. Zo heeft een vergaderruimte een compleet andere akoestiek nodig dan een welkomsthal. Bij Factor90 denken we graag samen met onze relaties na over wat werkt en wat het best aansluit bij het interieur.

 

Hoe ziet dat er dan uit?

Er zijn verschillende bedrijven die zich specialiseren in het creëren van een optimale akoestiek in diverse ruimtes, waaronder kantoren. We werken hiervoor vaak samen met VEPA en Deblick. Samen met hen, kijken we naar de specifieke behoefte van de klant en de ruimte en bieden we oplossingen op maat. Zo hebben we voor van der Weegen prachtige panelen tegen de muren geplaatst, speciaal ontworpen door Deblick. De wanden zijn een kleurrijke toevoeging aan de ruimte en creëren een chique look bij de hoge plafonds in de hallen. Goede geluidskwaliteit hoeft niet lelijk te zijn!

Ook een mooi kantoor, zonder hoofdpijn?

Kan jouw kantoor wel een opknapbeurt gebruiken en zit jij ook met hoofdpijn op het werk door al het geluid om je heen? Neem dan gerust eens contact met ons op zodat we samen naar de mogelijkheden kunnen kijken. We zoeken samen uit waar de knelpunten binnen de akoestiek van je kantoorruimte liggen. Op basis van deze analyse, bieden we gerichte oplossingen aan. Omdat we al in een vroeg stadium betrokken worden bij het ontwerp van het interieur, kunnen we in de ontwerpfase al rekening houden met de akoestiek.

Door te kijken naar de specifieke behoeften van de klant en de ruimte, en het bieden van oplossingen op maat, kan Factor90 helpen om een prettige en gezonde werkomgeving te creëren.