View more
Thebe Moergestel

1989 in een nieuw jasje!

Thebe is een grote zorgorganisatie in Midden- en West-Brabant, met 23 woonzorgcentra en
thuiszorg. Woonzorgcentrum Park Stanislaus in Moergestel werd vorig jaar benoemd tot
derde ontmoetingscentrum van Thebe.

De bekendheid van dit pand gaat al tientallen jaren terug en diende sinds de opening in 1989
als woonplaats voor religieuzen. Het centrum beschikt over twee ruimtes: de aula en de
kapel, benamingen duidend op functies uit het verleden. De geschiedenis van het pand uit
zich niet alleen in deze benamingen, maar ook in de inrichting ervan die op sommige plekken
al sinds de opening niet is veranderd. Tijd voor een make-over dus! Factor90 leverde alles
turnkey op: van vloer tot plafond, en alles daartussen.

Stap 1: Ontmoeten

De voormalige kapel en aula worden tegenwoordig gebruikt voor activiteiten voor bewoners en medewerkers; grote overleggen, conferenties en andere samenkomsten. De vraag van de klant was om het pand wat te moderniseren en geschikt te maken om als ontmoetingscentrum te dienen. Wel was hierbij belangrijk het woonzorgcentrum nog steeds herkenbaar en “eigen” te houden: het moest terug te herkennen zijn en vertrouwd aanvoelen.

Stap 2: User Check

Om te weten wat het best werkt, is het belangrijk de doelgroep te vragen naar hun wensen. We maakten een survey en stuurden deze naar de medewerkers en de gebruikers van de ruimtes. Zowel het voorstel als de resultaten van de survey werden besproken met de doelgroep.

Stap 3: Creëren

De duidelijke grote wens van iedereen was om de ruimtes beter te benutten, zowel voor het team als voor de bezoekers. Functionaliteit voor diverse doelgroepen is dus van belang. Flexibele indelingsmogelijkheden kwamen hierdoor dan ook als erg belangrijke factor uit de survey. In zijn voorstel, hield onze ontwerper daarom rekening met makkelijk verplaatsbare en inklapbare tafels en stapelbare stoelen. Verder was het belangrijk om alle kerkelijke uitingen weg te halen zodat het pand moderner en toegankelijk zou worden voor iedereen. We creëerden daarom eigentijdse ruimtes met een warm, huiselijk gevoel.

Stap 4: Realiseren

We vinden het bij Factor90 belangrijk om alle betrokken partijen gedurende het hele traject mee te nemen in iedere stap. Naast het bespreken van de survey, hebben we dan ook iedere twee weken een bouwoverleg gehad met alle partijen om zo gedurende het hele
traject iedereen inbreng te geven en betrokken te houden, zodat niemand voor verrassingen zou komen te staan.

De voormalige kapel is getransformeerd tot verzorgde trainingsruimte met een eigen keuken. De verhoging waar voorheen het altaar op stond, is gehandhaafd zodat deze gebruikt kan worden tijdens trainingen en presentaties. Zowel de kapel als de aula staan in connectie met de tuin. Om deze connectie te benadrukken, krijgt het groen in de trainingsruimte letterlijk een podium. Het groen komt in het hele pand terug. Zo bevindt zich in de voormalige aula een imposante eyecatcher: een grote boom middenin de ruimte.

Daarnaast worden alle zitplekken omringd met prachtige kamerplanten. De aula kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden en heeft een rustige, huiselijke uitstraling gekregen. Ook is er gekozen voor een groot variëteit in meubilair van o.a. Vitra en Vepa met zowel passieve als actieve zitplekken. De fraaie tuin wordt gecomplimenteerd door de
natuurlijke tinten die doorgevoerd worden door het hele pand. Tevens zorgen de grote ramen voor een aangename lichtinval en een mooi uitzicht.

Deze lichtinval is een belangrijk element geweest in de uiteindelijke oplevering. Een goed lichtplan is noodzakelijk zodat er zowel zakelijke als feestelijke bijeenkomsten gehouden kunnen worden. Deze verschillende bijeenkomsten hebben uiteraard een variërend lichtniveau nodig, dit hebben we voor elkaar gekregen door het plaatsen van schitterend sfeerlicht wat gedimd kan worden.

Stap 5. Happy 360 Check

Uiteindelijk zijn de gebruikers de enige die kunnen beoordelen of al onze plannen ook daadwerkelijk werken in de praktijk. Adviseur Facilitair en Veiligheid Ine van Valen was erg tevreden over de samenwerking en onze turn-key aanpak: “Eén aanspreekpunt dat het totaalplaatje voor je neerzet, bespaart een hoop tijd”. Zowel tijdens als na het werk in uitvoering, worden alle ruimtes, inrichtingen en toepassingen zorgvuldig gevalideerd. Wordt het allemaal zoals we het samen bedacht hebben? Pas als het antwoord hierop “ja” is, pakken we onze spullen in; sluiten we de deur achter ons en leveren we het project turn-key op.

Stap 6. We houden contact

Met het teruggeven van de sleutels houdt ons werk niet op. We staan voor wat we ontwerpen en maken. Loop je na oplevering onverhoopt tegen praktische zaken aan? Dan lossen we dat op. Omdat we iedere vierkante meter van het pand goed kennen, doen we dat
snel en effectief.
Benieuwd naar hoe onze turn-key aanpak de klant beviel? Lees het hier.

Kunnen wij je helpen?

Neem contact op
Kom eens langs