View more

Nieuws

Woonzorgcentrum Park Stanislaus van Thebe maakt ontmoetingsruimtes van nu

Ine van Valen: “Al onze capaciteit is nodig voor zorg, dus turn key was een must”

Woonzorgcentrum Park Stanislaus van Thebe is een begrip in Moergestel, vanwege de Zusters van de Liefde waaraan het de naam ontleent: menig dorpeling doorliep bij hen de schoolcarrière. Maar die sporen van het verleden hadden ook hun weerslag op het woonzorgcentrum zelf, waardoor twee ontmoetingsruimtes om een make-over vroegen. Adviseur Facilitair en Veiligheid Ine van Valen, vertelt op welke manier Thebe die transformeerde voor de behoeften van nu, samen met Factor90.

Thebe is een grote zorgorganisatie in Midden- en West-Brabant, met 23 woonzorgcentra en thuiszorg. En dus ook een flink aantal collega’s, die trainingen krijgen, met elkaar willen vergaderen, zo nu en dan een feestje vieren of bestuurlijke overleggen moeten voeren.

Die ruimte is er onder meer in Park Stanislaus, maar toch werd nog vaak extern geboekt. Omdat de ontmoetingsruimtes simpelweg gedateerd waren. Een voormalige kapel vol Mariabeelden nodigt nu eenmaal niet direct uit voor een borrel en een aula met huiskamersfeer is passend voor activiteiten met bewoners, maar niet voor een training waar audiovisuele apparatuur nodig is.

Zonder twijfel keuze voor turn key
“We wilden die ruimtes beter benutten, voor ons team en voor bewoners”, vat Ine van Valen de aanleiding van het project samen. “Alleen nieuw meubilair bestellen en alles zelf aanpakken was voor ons niet de oplossing. We kunnen alle capaciteit die we hebben hard gebruiken in de zorg, dus turn key was voor ons een must. Eén aanspreekpunt dat het totaalplaatje voor je neerzet bespaart immers een hoop tijd. We kenden Factor90 al van een eerder project voor ons hoofdkantoor en locatie Aeneas en waren zeer te spreken over dat eindresultaat en de prettige samenwerking. Dus we zochten opnieuw contact. Niet lang daarna kwamen onder meer Philippe en Richard langs voor een eerste inventarisatie.”

Ieders wensen meegenomen in het design
“In het begin zaten we intensief met elkaar aan tafel. Aan de hand van onze eigen wensen en de resultaten uit de user check die Philippe deed via een survey, maakte ontwerper Tim een design met voldoende zitplaatsen die tegelijk eenvoudig weggeschoven konden worden. Op wat details na, zoals andere stoelkeuzes en iets kleurrijkere materialen, is dit design het ook geworden. In combinatie met het lichtplan en de hoge plafonds werden het op papier twee eigentijdse, frisse ruimtes. Zonder té modern te zijn.”

Vaste bouwoverleggen met alle betrokkenen
Over de uitvoering van dit plan is Ine zeer te spreken. “De volledige planning lag bij Factor90, maar iedere twee weken had ik met Richard en alle betrokken partijen bouwoverleg, om verrassingen achteraf te voorkomen. Ik bouw al veertig jaar en daardoor wist ik dat er hoe dan ook hick-ups zouden zijn. Dat is op zich geen probleem, als we dat maar naar elkaar kunnen uitspreken, wat het geval was. Oude plafonds die het klimaat verre van optimaal maakten, besloten we onderweg bijvoorbeeld ook nog aan te passen. Factor90 werkte overigens volgens ons beleid samen met onze vaste E&W-partij, zodat de monteurs later ook nog precies weten hoe alles technisch in elkaar steekt.”

Het resultaat spreekt voor zich
Wie de voor- en na-foto’s ziet, snapt direct dat Ine ontzettend trots is op het resultaat van dit tweejarige project. “De vroegere kapel is getransformeerd tot een verzorgde trainingsruimte met eigen keuken. En de voormalige aula tot een plek die voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden maar naast functioneel ook nog huiselijk is. Beide ruimtes hebben ook een duidelijke connectie met onze prachtige tuin, door het groen dat in de trainingsruimte letterlijk een podium krijgt.”

Lachend deelt ze dan tóch nog een tip voor Factor90. “Er was een kleine verrassing achteraf waar we samen wel om konden lachen. We hadden het gewenste inbouwkoffieautomaat totaal over het hoofd gezien. Maar daar vonden we gelukkig alsnog een goede plek voor. Het openingslintje knip ik straks zonder meer vol enthousiasme door en ik heb hier al menig nieuwsgierig collega met plezier rondgeleid.”