LocHal
Transformatie op zijn Tilburgs
In het Spoorpark bij het treinstation van Tilburg vind je deze monumentale LocHal. Bij de transformatie van de spoorzone naar een stadspark, behield deze voormalige werkplaats haar prominente plek. Factor90 zorgde voor een prijswinnende verbouwing en inrichting.
Ook voor dit project begon de eerste fase met een goed gesprek. Alleen was de invulling iets anders dan gebruikelijk. Vanaf het begin werd duidelijk dat de LocHal een plek voor iedereen moest worden. Een plek waar Tilburgers elkaar kunnen ontmoeten, maar waar ook zakelijke gebruikers een plek zouden krijgen vanwege de ligging naast het station. Behalve intensieve gesprekken met alle zakelijke stakeholders, kregen ook de bewoners een stem. Zij mochten hun eigen ideeën over de invulling aandragen. Het resulteerde in een ontmoetingsplek waar zoveel mogelijk Tilburgers deel kunnen nemen aan kunst en cultuur. De bibliotheek, Seats2meet en Kunstloc Brabant vonden hun plek op deze bijzonder locatie. Aan Factor90 de unieke kans om de historische kenmerken van de hal te omarmen en te laten schitteren.
De metershoge plafonds, het enorme vloeroppervlak en het kunstzinnige, industriële karakter leenden zich bij uitstek voor een betoverende plek met lange paden, hippe loungeplekken en knusse hoekjes. Een plek om lekker te dwalen tussen kunstobjecten en boeken, met daarnaast ook stijlvolle presentatie- en ontmoetingsruimtes voor de zakelijke gebruikers.
Groot, groter, grootst. We kozen voor een verbouwing en inrichting met grote gebaren, die recht deed aan het oorspronkelijke ontwerp en gebruik. Enorme houten trappen en veel staal om het industriële karakter te bewaren. Met daarnaast veel groen en kunst om de ‘harde’ basis wat menselijker, zachter en vriendelijker te maken.
Bij een plek als deze horen eerlijke, natuurlijke materialen. Er is dus bewust gekozen voor houten tafels en kleurige stoffen, geschikt voor intensief gebruik. En in de publieke ruimtes geen hoge betonnen muren om de ruimtes te scheiden, maar doorzichtige, theaterachtige gordijnen van de vloer tot in de nok. Door als het ware door de muren heen te kijken, behoud je als bezoeker het ruimtelijke effect.
Heel bijzonder: de LocHal werd in 2019 door architecten uitgeroepen tot World’s Building Of The Year. Ook de Dutch Design Award, The Plan Award en de Gulden Feniks, dé prijs voor hergebruik van de bestaande gebouwde omgeving, vonden hun weg naar de LocHal. En de bibliotheek greep net naast de verkiezing Beste Bibliotheek Ter Wereld. Het geeft aan hoe bijzonder deze plek is geworden.
Erica Gruyters, adviseur strategische projecten over de rol van Factor90:
“De samenwerking verliep heel soepel omdat Factor90 goed meedenkt vanuit het eindresultaat dat je voor ogen hebt. De heldere communicatie en flexibiliteit gaf veel vertrouwen in een hectisch proces met zoveel partijen. Het eindresultaat is dan ook fantastisch!”
De LocHal is een plek die je niet loslaat. Factor90 blijft dan ook nauw betrokken bij de toekomstplannen van deze bijzondere plek.