View more

Nieuws

Dag van de thuiswerker: Het belang van tijd voor jezelf tijdens het thuiswerken.

Beste thuiswerkers,

Op zaterdag 16 maart vieren we jullie – de helden die dag in dag uit vanuit huis werken, flexibel blijven en het beste uit zichzelf halen, zelfs in uitdagende tijden. Bij Factor90 begrijpen we de uitdagingen van het thuiswerken en willen we jullie ondersteunen. Vandaar dat we een lijstje hebben opgesteld met tips die jouw thuiswerkdag een stuk productiever maken!

We focussen ons vandaag niet op datgene wat je al de hele dag doet (werken) maar op een nét zo belangrijk onderdeel van je dag invulling: je pauzes! Het kan namelijk verleidelijk zijn om constant door te werken, vooral wanneer je thuis bent en de grenzen tussen werk en privé vervagen. Maar even weg van je werk, even een momentje voor jezelf, kan juist bijdragen aan je productiviteit, het behouden van focus en je algemene welzijn. Wij geloven dat een gezonde en gelukkige werkomgeving begint bij zelfzorg en het nemen van de nodige rustmomenten. 

We hebben een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet, waarmee jij gegarandeerd het meest uit je pauzes (en dus uit je werkdag) haalt.

1. Stel een pauze-schema op

Net zoals je een schema hebt voor je werkuren, plan ook bewust pauzemomenten in. En dan bedoelen we niet de 1-minuut-pauze om even te plassen of om koffie te zetten: We doelen op bewuste pauzes. Deze hoeven geen 30 minuten te duren, maar kunnen ook wat kortere pauzes van 5-10 minuten zijn na elke 60-90 minuten werken. Ontdek wat voor jou werkt. Wel belangrijk is dat je tijdens deze pauzes dan ook even wegloopt van je scherm!

2. Beweeg!

Sta op, strek je uit, loop rond, doe een dansje: Beweeg! Dit helpt niet alleen om stijfheid te voorkomen, maar stimuleert ook de bloedsomloop en verfrist je geest. Los daarvan is een klein dansje in de woonkamer op je favoriete nummer op hard volume ook nog eens goed voor je gemoedstoestand. Voor alle thuiswerkers in een appartement: Houd wel rekening met je thuiswerkende buren (en zet bijvoorbeeld hun favoriete nummer op 😉)

3. Haal een frisse neus

Ga naar buiten voor een korte wandeling, adem wat frisse lucht in en laat je gedachten even afdwalen van het werk. Dit kan wonderen doen voor je creativiteit en focus wanneer je weer terugkomt op je werkplek.

4. Meditatie en ademhalingsoefeningen

Zit je hoofd even vol en zie je door alle deadlines door de bomen het bos niet meer? Neem dan enkele minuten de tijd om te mediteren of eenvoudige ademhalingsoefeningen te doen. Dit helpt om stress te verminderen en je geest te kalmeren, waardoor je weer gefocust aan het werk kunt. Vind je het lastig om hiermee te beginnen? De apps Headspace en Calm kunnen je door je sessies heen begeleiden!

5. Geniet van een gezonde snack

Geef jezelf een energieboost met een gezonde snack, zoals vers fruit, noten of groenten. Vermijd zware maaltijden die je juist slaperig kunnen maken.

6. Sociale interactie

Neem contact op met een vriend, familielid of collega voor een korte babbel. Sociale interactie kan verfrissend zijn en je helpen om weer gemotiveerd aan het werk te gaan.

Onthoud dat pauzes niet alleen ‘tijdverspilling’ zijn, maar juist cruciaal zijn voor een gezonde balans tussen werk en ontspanning. Dus neem die pauzes, luister naar je lichaam en geest, en kom terug naar je werk met vernieuwde energie en focus. Je verdient het!